A kivehető fogszabályzók – Mire jó, miért kell, hogyan kell…?

A Kivehető Fogszabályzók – Mire Jó, Miért Kell, Hogyan Kell…?

Mi is az az “éjszakai fogszabályzó” és hogyan müködik?

Az éjszakai fogszabályzó, vagyis helyesen kivehető fogszabályzó, a legtöbb esetben nem elsősorban a fogakat szabályozza, bár a beépített kis karoknak, rugóknak ilyen szerepük is lehet, hanem az állcsontok növekedését befolyásolja. A leggyakoribb hatások a következök lehetnek:
  1. felső állcsont tágítása
  2. felső állcsont növekedésének fékezése, alsó állcsont előre növekedésének fokozása
  3. alsó állcsont növekedésének fékezése, felső állcsont előre növekedésének fokozása
  4. mélyharapás, nyitottharapás tendenciáinak javítása

Miért nem elég csak éjjel hordani a kivehető fogszabályzót?

A kivehető fogszabályzó a csontok növekedésére hat. Szokták mondani, hogy aki többet alszik, magasabbra  nö, amiben van valami, hiszen a növekedési hormonok termelése éjszaka van a maximumon, tehát az éjszakai hordás elengedhetetlen kulcsa a sikeres kezelésnek. De sajnos ez nem elég. A kívánt változás a csontok ún. csontsejtjeiben jön létre. Ahhoz, hogy egy csontsejt több csontot termeljen egy adott irányban, kb 10 óra felkészülési idő kell hogy egyáltalán elindítsa a megváltozott irányú csonttermelést! A következő két órában már aktívan, irányítottan történik meg a változás. Ha 12 órát hordja valaki a készüléket, akkor kb. 2 óra aktív szakasszal számolhat. Ha 14 órát hordja, akkor már 4 óra az aktív szakasz! Tehát a 12 óra hordás és a 14 óra hordás között kétszeres a különbség! Tehát a készülék ideális viselési ideje napi 14-18 óra (természetesen, ha több az nem baj, de ha csak éjszaka viselik az kevés).

Hogyan szokjunk hozzá a kivehető fogszabályzó készülékhez?

A kivehető készülékek sikerességének a kulcsa a megfelelő hordási idő. Éppen ezért nagyon fontos a fokozatos hozzászokás, mely azt a célt szolgálja, hogy a gyerekek a későbbiekben probléma nélkül tudják hordani a fogszabályzót. Ez azt jelenti, hogy az első napon csak egy fél órát legyen a szájban, majd naponta mindig egy kicsit többet kell viselni Tehát 2. nap 1 órát, 3. nap 2 órát és így fokozatosan növelve tovább, egészen addig, amíg a fogszabályzó 6 órán át problémamentesen tud a szájban maradni. Ezután kell elkezdeni az éjszakai hordást is.

Hogyan tisztítsuk a kivehető fogszabályzó készüléket?

A készüléket naponta legalább egyszer (igény szerint lehet többször is) fogkefével (kézben!) alaposan meg kell mosni, fogkrémet nem szükséges mindig használni hozzá. Hetente egyszer érdemes a kivehető fogszabályozó készülékhez vagy protézisekhez kapható pezsgőtablettás oldatba is beletenni (egy pohár víz, bele 1 pezsgőtabletta és pár óráig benne hagyni).  A fogszályzón is fel tud gyülemleni a fogkő, ebben az esetben ( ha fehéres lepedék jelenik meg rajta), ecetes oldatot készíthetünk (5%-os oldatban, 20 percig áztatni). Evésnél vagy ivásnál a készüléket a szájból ki kell venni (csak vizet lehet inni vele). Étkezés után mindig fogat kell mosni és utána lehet visszahelyezni a szájba.

Hogyan tároljuk a fogszabályzót?

Amennyiben nincs a szájban, mindenképpen az erre a célre tervezett, speciális dobozban tároljuk. Ez megvédi a külső behatásoktól, illetve lyukasos szerkezete megfelelően szellőzteti a készüléket. Semmiképp se tároljuk zsebkendőbe csavarva, sajnos így könnyen elveszhet.

Mi a helyzet a sporttal?

Testmozgáskor, legyen az akár könnyű sport, a fogszabályzót szigorúan ki kell venni a szájból, különben sérüléseket okozhat.

Mi a helyzet ha éjjel kiesik a fogszabályzó?

Ez sokszor előfordul. Először is a következő kontroll alkalmával ezt jelezni kell a fogorvosnak, aki megvizsgálja a készüléket a szájban, megigazítja, hogy az biztosan stabilan álljon a fogakon. Fogváltás időszakában ez még gyakrabban fordulhat elő, hiszen a fogak leváltásával egyre kevesebb a kapaszkodó a kivehető fogszabályzó készüléknek. Ha nincs szó fogváltásról, és a fogorvos szerint a készülék stabilan ül a szájban, meg kell próbálni a délutáni hordási idöt növelni. Így egyrészt jobban összejön a minimum 14 órás hordás, másrészt az izmok és az elme is jobban megszokják a fogszabályzó jelenlétét, így az éjjel már nagyobb eséllyel marad a szájban. A kivehető fogszabályzó délutáni viselése nem kell hogy folyamatos legyen., étkezéskor, sportoláskor ki lehet venni. A délutáni hordás hatalmas előrelépés a fogszabályozásban, a kezelés lényegesen hatékonyabb és gyorsabb! Abban az esetben, ha készülék viselésével bármilyen probléma jelentkezik (tör, nyom, szúr, vág, nem lehet felhelyezni, kifejezetten fáj valamelyik fog, stb.) kezelőorvosát haladéktalanul fel kell keresnie! Ellenkező esetben a fogak illetve a harapás visszamozdulása következhet be, illetve súlyos fogvisszamozdulás/elmozdulás esetén új készülék(ek) készítése lehet szükséges.

Ha bármilyen egyéb kérdés felmerül Önben, bizalommal forduljon hozzánk!

Dr. Kovách Tünde

Az Ön fogszabályzó fogorvosa

 

Budapest, 1036, Kolosy tér 1/a                    Eger, 3300, Széchényi út 9.

          06702051780                                                        06304952670

A hozzászólások lezárva.