Amalgám tömés cseréje? – Lássuk, mit mond egy szakavatott fogorvos Budapesten!

Amalgám Tömés Cseréje? – Lássuk, Mit Mond Egy Szakavatott Fogorvos Budapesten!

Fogorvos Budapesten? Ha fogászati problémáira keres megbízható és hatékony megoldást, keresse fel Óbudai rendelőnket! 

Az Amalgám tömésekkel kapcsolatban számtalan információ és tévhit kering az interneten. Sokakat foglalkoztat az a kérdés, hogy az amalgám tömést ki kell-e cseréni és valóban káros-e az egészségre. Lássuk, hogy mit mond egy szakavatott fogorvos Budapesten!

Mi az amalgám?

Az amalgám gyakorlatilag egy korábban meglehetősen közkedvelt tömőanyag volt a fogászatban. Alapvetően higanyból és fémporból áll. Utóbbi összetétele ezüst, réz, ón, cink és higany.

Miért van vele probléma?

A riadalmat alapvetően a higany jelenléte kelti, ami indokolt is lehet, mivel egy olyan anyagról beszélünk, ami köztudottan káros az egészségre. Ugyanakkor a teljes képbe beletartozik az is, hogy a WHO egy 1997-es állásfoglalásában kijelenti, hogy egyetlen vizsgálat sem bizonyította egyértelműen az amalgám káros hatásait, kivéve helyi allergiás reakciók esetén. Ezzel kapcsolatban fontos tudni, hogy egyetlen fogtömés sem tartalmaz annyi higanyt, ami mérgezéshez vezethet. Ugyanez viszont nem mondható el az allergiára, aminek a jellegzetes tünetei a következők:
  1. fehér színű nyálkahártya elváltozás a tömés közelében
  2. égő érzést a szájban
  3. fémes íz
  4. fogínvérzés
  5. gyulladás

Okozhat egyéb problémát?

A fent említett tüneteken kívül fontos megemlítenünk mégy egy fontos tünetet, ami az un. széli záródással kapcsolatban jelentkezik.

Miről is van szó pontosan?

Gyakorlatilag a tömés és a fog találkozásának felületeiről, ami általában a tömés legérzékenyebb pontja, ahogy a tisztítás, úgy az élettartam szempontjából is. Az amalgám tömések alatt ugyanis az esetek 80%-ban un. szekunder szuvasodás lép fel, vagyis a tömés és a fog között rések keletkeznek, ami melegágya a szuvasodásért felelős baktériumoknak.

Megéri tehát kicseréltetni az amalgám tömést?

Természetesen igen, mivel manapság már modern, esztétikus és tartós tömőanyagok állnak a fogorvosok rendelkezésére, amelyekkel jóval hatékonyabban valósítható meg a fogtömés.

Ha egy megbízható fogorvos Budapesti rendelőjében szeretné kicseréltetni az elavult amalgám töméseket, kérjük keressen minket bizalommal óbudai rendelőnkben!

A hozzászólások lezárva.