Fogpótlás

Fogpótlás

Gyermek és felnőtt fogszabályozás Budapesten a Dental Family-nél, professzionális eszközparkkal és szakképzett fogszabályzó szakorvosokkal!

Milyen megoldások léteznek a fogpótlásra?

A hiányzó fogak pótlására több kiváló megoldás is rendelkezésre áll. A fogpótlás történhet implantátumra, vagy saját fogra is. Ilyenkor egy úgynevezett korona készül a fogra. A fogkoronák között is több típust különböztetünk meg.

Normál esetben egy darab fogra készítünk egy darab koronát, amire akkor van szükség, ha túl nagy az saját foganyag hiánya vagy esetleg olyan mértékben letört a fog, ami nem teszi lehetővé más megoldást használatát. Ilyen esetekben egy gyökércsapra is szükség lehet, hogy felépítsük a tönkrement fogat.

A fogkorona tehát lehet önálló, amit egy darab fogra helyezünk fel, de beszélhetünk hídról is, aminek alkalmazására akkor van szükség, ha hiányzik egy fog, amit nem lehet vagy nem szeretnénk egyéb módon pótolni. Ebben az esetben lecsiszoljuk az előtte és a mögötte lévő fogakat és ez a két fog tart egy darab foghiánynál egy három tagú hidat. A két lecsiszolt fogra kerül ilyenkor egy fogkorona és ketten tartanak egy köztes tagot. Ezt nevezzük hídpótlásnak.

Az implantátum előnye, hogy nem kell lecsiszolni az ép fogat, ami a hiány előtt vagy mögött van.

Sok esetben előnyösebb implantátummal pótolni a hiányt, mint beáldozni két egészséges fogat. Viszont, ha az előtte és a mögötte lévő fog nagyon el van szuvasodva vagy károsodásuk túl nagy mértékű és így például egy nagy méretű tömés kerülne bele, akkor érdemes a hídpótláson is elgondolkodni.

A fog korona

Három anyagból készülhet egy korona: fémvázas kerámia, cirkónium kerámia vagy préskeramia.

A fém kerámia fogkorona esetében egy szürke fémvázra kerül mintázva a kerámia. A fémváz miatt egy stabil megoldást nyújt, de a hátránya egyértelműen a szín, hiszen egy szürke fémvázra nem lehet olyan szép kerámiát mintázni, mint egy akár egy fehér cirkónium vázra. Természetesen gyakorlott szakorvos és a fogtechnikus ezt is meg tudja csinálni szépen, de a váz színe miatt főleg a front területen előnyösebb és általunk is inkább javasolt a cirkónium. Fiatal pácienseknek főleg az első régiókban minden esetben a cirkónium kerámiát használjuk.

A cirkónium kerámia egy fehér cirkónium vázra készül. Ezt a vázat egy un. CAD Cam gép faragja ki egy tömbből, ezáltal nagyon pontos és szabályos. A fehér színe miatt pedig ahogy korábban is említettük nagyon esztétikus rajta a kerámia.

További előnye a cirkóniumnak, hogy az egy esetleges íny visszahúzódásnál nem tűnik fel, mivel a váz színe fehér mint a saját fog. Ezzel szemben a fémváznál átüthet egy szürke csík.

Hátrány
: szinte csak az ára, miután valamivel drágább a cirkónium kerámia, mint a fém.

Fontos kiemelni, hogy a cirkon és a préskerámia úgynevezett fémmentes pótlasok, non allergén szerkezetűek és fémérzékenységnél kiválóan használhatóak.

A préskerámia fogkoronát alapvetően a front területen használjuk, bár nem mindig kivitelezhető. Nagymértékben átengedi a fényt, azért nem mindig alkalmazható például nagyon elszíneződött gyökérkezelt fogaknál mert átüt. Ugyanakkor még „élethűbben” mutat a fogsorban, mint a fém kerámia vagy akár a cirkonium kerámia. Miután csak kerámiából készül ezért törékenyebb, híd pótlásokat például nem lehet belőle készíteni, csak egyedülálló koronákra, illetve héjakra alkalmazható.

Árban ugyanannyi, mint a cirkónium kerámia és ahogy mondtuk is, főleg a front területen egyes fogakra vagy héjakra alkalmazható. Viszont nagyon esztétikus mivel mint a saját fog átengedi a fényt, így látványra ez áll a legközelebb a saját foghoz, vagy fogsorhoz megjelenésében.

Összegezve tehát, fogpótlás esetén ezt a három anyagot használjuk:

cirkóniumvázas kerámia: keményebb, mindenhová használható a front területén és hátul is

fém kerámia: hátul, illetve inkább idősebb pácienseknél használjuk, nem látható helyeken

préskerámia: ez áll legközelebb látványában az igazi foghoz, héjakra, szóló koronákra használjuk.

Létezik még műanyag fogkorona is, de ezt csak ideiglenes fogpótlásra használjuk.

A fogpótlás készítése

Itt is két esetet különböztetünk meg: vagy régi fogpótlást veszünk le és frissítünk fel, vagy egy még érintetlen fog kerül lecsiszolásra a pótlás készítéséhez.

A fog csiszolása után veszünk egy un. precíziós lenyomatot egy szilikon anyaggal, amit ez után a technikus gipsszel tölt fel, így megkapja a fogsorunkat gipszből kiöntve. Erre a modellre tudja mintázni a vázat. Nagyobb pótlásoknál egy vázpróba készül, egy cirkónium vagy egy fémváz. Ezt követően behelyezzük a fogakra a vázat, megnézzük, hogy jól zár-e minden oldalról, ahol előkészítettük a fogat. Ez után veszünk egy harapásmintát a vázzal együtt, ezt követően következik ismét a fogtechnikus. A technikus rárakja a vázra az első kerámiát, itt már látjuk a pótlandó fog formáját és a majdnem végleges színét. Megnézzük a fogaknak a formáját, színét, illik-e a páciens fejformájához, fogsorához. Ideális esetben pedig, ha mindenki elégedett, beállítottuk a harapást, akkor megy vissza a pótlás a technikushoz, ahol megkapja az utolsó fényezést.

Ha páciens és az orvos is elégedett a pótlást általában egy erős fogászati ragasztóval rögzítjük a fogakra.

Implantátumos fogpótlás:

Egy implantátumra rögzülő fog az alábbiak szerint épül fel: először is a csontba, vagyis az állkapocsba kerül az implantátum csavar. Az implantátumba helyezünk egy implantátum fejet, ami egy átmenő csavarral rögzül. Ez az implantátum fej olyan, mint egy lecsiszolt fog, erre készíti a technikus a fogkoronát. Anyagokban többnyire kizárólag cirkónium és fémkerámiát használjuk, a préskeramia nem jön szóba, mert fém színű a fej így nagyon átütne a fém színű implantátum fej.

Az implantátumos koronát tudjuk csavarozni vagy ragasztani, ami annyit jelent, hogy vagy beragasztjuk hagyományos módon a fogkoronát a fejre egy fogászati ragasztóval, vagy eleve össze van ragasztva a fogkorona és az implantátum fej, és így a koronát egy csavarral direkt rögzítjük a fogászati implantátumba.

Alapvetően inkább a csavarozható megoldást szoktuk preferálni, mivel bármikor le lehet venni a fogpótlást, ha letörik a kerámia, vagy bármi történik a koronával nem kell levágni. A ragasztott pótlást csak levágni tudjuk és sokszor maradnak cement maradványok is, amik ínygyulladáshoz vezethetnek.

Főleg az implantátumoknál ezt a ragasztót alaposan el kell távolítani. Abban az esetben, ha egy implantátum valamilyen formában össze van kötve egy foggal, akkor csak a ragasztott verzió jöhet szóba, hiszen saját fogra nem tudunk koronát csavarozni.

Az implantátumos fogpótlás lehetőségeit az határozza meg, hogy hány fog hiányzik. Egy darab foghiánynál egyértelműen egy implantátumot használunk, több foghiánynál (pl. már kettő foghiánynál) kettő, vagy három implantátum kell, attól függően, hogy a rágóterületen helyezkedik el a foghiány, vagy sem. Nagyőrlőkre és kisőrlőkre ritkán szoktunk két áthidalást csinálni, célszerűbb az implantátumok számát növelni, hogy ne terheljük túl őket.

Teljes fogsor implantátummal való pótlása esetén, felül 6-8 implantátummal, alul 6-7 implantátummal szoktuk készíteni, mely függ a fogív méretétől is. Ha nagyobb a fogív akkor általában több implantátumra van szükség.

Vannak kivehető fogpótlások is, amelyeket lehet fogászati implantátummal rögzíteni, pl. kettő fog implantátummal lehet egy meglévő fogsort is stabilizálni ez a megoldás már egy sokkal stabilabb érzetet ad. Természetesen nem lehet összehasonlítani egy fix pótlással, de azért lényeges javulást tudunk elérni egy alsó fogsornál két fog implantátummal való rögzítéssel.

Négy implantátumra lehet egy un. stéges fogsort készíteni: ilyenkor 4 implantátumot helyezünk el a front, illetve kisőrlők területén, melyek össze lesznek kötve egy un. stéggel, egy fémrúddal, erre a fémrudra csúszik rá egy speciálisan erre elkészített fogsor. Ez a megoldás is egy kivehető pótlást eredményez, de mégis ezen a stégen rögzül, nem mozdul el. Érzésre olyan, mintha egy fix fogsor lenne, ki kell venni reggel és este is megtisztítani.

Implantátum fogpótlás készítése:

A fogászati implantátumot behelyezzük az álkapocsba. Ez itt 3 hónapig beépül a saját csontba, (ha csak saját csontba van helyezve és nem volt csontpótlás). Sokszor már a műtétkor ráhelyezünk egy un. gyógyulási csavart, ami formázza az ínyt, ezt ínyformázó csavarnak is hívjuk, ami nem hagyja, hogy az íny ránőjön az implantátumra.

Amint ez csontosodott, a gyógyulási csavart kicsavarjuk. Ha zárócsavar került behelyezésre – tehát íny alatt gyógyul az implantàtum, olyankor eltávolítjuk az ínyt az implantátum felett, és behelyezzük a gyógyulási csavart.

Ennek helyére kerül első vizitnél az implantátum lenyomatvételi fej, ezzel veszünk egy mintát. Ezt a technikus kiönti, felönti gipsszel, behelyez egy implantátum analógot, ami ugyanabban a pozícióban lesz a gipszben, mint a szájban. Ebbe az analógba becsavar egy implantátum fejet, amit ő utána becsiszol, mint egy fogat, tehát lecsiszolja az implantátum fejet mint egy fogat és arra mintázza a fém- illetve cirkoniumkerámia pótlást.

Az összes fogpótlás hosszútávú sikerességének a titka mindamellett, hogy legjobb szaktudás mellett van elkészítve, a rendszeres kontroll. Évente egyszer látnia kell egy fogorvosnak, hogy jól zár-e a fogpótlás, nincs begyulladva az íny, rendeltetésszerűen van használva, nincs túlterhelve a fog. Ezeket mind nemcsak orvosi szemmel, hanem röntgennel is meg kell nézni. Ezen kívül évente egyszer szükséges egy fogkőeltávolítás, főleg a fogászati implantátumoknak a hosszútávú fenntartásához nagyon fontos. Emellett mi nagy hangsúlyt fektetünk a fogköztisztító kefe használata.

A fogköztisztító kefe tisztítja ki azokat a területeket, amiket a fogkefe nem tud és ez főleg a fog implantátumoknál kulcsfontosságú, hogy minden nap fogmosás után ki legyen tisztítva a fogköz, ne legyen begyulladva az íny. Így tudjuk elkerülni, hogy egyrészt az implantátum körüli csont felszívódjon illetve a fogak a pótlás alatt elkezdjenek szuvasodni.

Segítségre van szüksége? Hívjon minket,

vagy foglaljon online!

Garancia

Mivel úgy gondoljuk tőlünk a legnagyobb elégedettséggel távozik, garanciát vállalunk munkánk minőségére. Ez nálunk a bizalom egyik feltétele. Cserébe viszont azt kérjük pácienseinktől, hogy tartsák be a garanciára vonatkozó szabályainkat.

Az általunk végzett kezelésekre garanciát vállalunk, amennyiben

A páciens megjelenik az éves szűrővizsgálaton, illetve, ha szükséges, a féléves kontrollon és követi az ajánlott gondozási programot

A páciens részt vesz ajánlott időközönként (általában 1 év) professzionális szájhigiénés kezelésen

A páciens szájhigiénéje megfelelő, amennyiben készült fogpótlás, az megfelelően tisztán tartott

A fogpótlás rendeltetésszerűen van használva, kizárólag fiziológiai rágóerőknek van kitéve, amik nem vezetnek a fogmű túlterhelődéséhez.

Tömések: 1 év

Rögzített fogpótlások (Inlay, Onlay, Korona, Híd): 3 év

Kivehető fogpótlások (részleges, teljes): 2 év

Implantátum anyag hiba: 5év

A 24 órán belüli időpont lemondás esetén 5 000 Ft készenléti díjat számítunk fel.

Időpontfoglalás

A fogpótlás kezelésünket az alábbi orvosaink végzik.

Cirkonium korona fogpótlást végző orvos

Dr. Kerekes Erwin

fogorvos | szájsebész szakorvos

Cirkonium korona fogpótlást végző orvos

Dr. Komáromy-Poros Gergő

fogorvos | szájsebész rezidens

Cirkonium korona fogpótlást végző orvos

Dr. Nagy Norbert

fogorvos | szájsebész rezidens

Dr. Nagy-Fülöp Réka

fogorvos

Bevásárlókosár