Fogtömés

A szép, tökéletes mosoly alapja az egészséges fog!

A tartós fogtömésről…

A tömés készítés egyike a rutin fogorvosi beavatkozásoknak, melynek legfőbb célja a fogszuvasodás előrehaladásának megállítása és a károsodott foganyag pótlása. A beavatkozás a fogak egészségének megőrzésére és fenntartására irányul. Időtartama fél órától nagyjából egy óráig terjedhet.

Mire is számíthat ezen beavatkozás során?

A fogszuvasodás méretétől függően a beavatkozást általában helyi érzéstelenítésben, teljesen fájdalommentesen végezzük el. Az egészen apró és kisméretű elváltozásoktól a nagy kiterjedésű szuvasodásokig minden mérethez tudunk adni érzéstelenítőt, a legkisebb érzékenységnek sem adunk teret. A zsibbadás után következik az elszuvasodott rész eltávolítása és a fog tisztítása. Ezt követi az ép felület előkezelése és a tömés elkészítése, majd ennek kialakításával és polírozásával ér véget a folyamat.

Fogtömés

Fogtömés típusok

Amalgám fogtömés

A régebben használt amalgám tömések kiszorultak az elsődlegesen választandó anyagok közül, többek között, mert ép foganyagot is el kell távolítani az alkalmazásához, illetve kis mértékben ugyan, de toxikusak is lehetnek. Ez a fajta tömés idővel repedéseket idézhet elő a fogban, ezért javasoljuk cseréjüket egy modernebb tömésre.

Cementek

Üvegionomer cement tömőanyagot általában hosszútávú ideiglenes tömésként szoktuk használni, illetve abban az esetben, mikor a szuvasodás nagyon mélyen érinti a fogat és úgynevezett szendvics technikában a kompozit töméssel együtt használjuk, ezzel megerősítve az íny alatti részt.

Kompozit (esztétikus tömés)

Rendelőnkben teljesen esztétikus, úgynevezett kompozit tömések segítségével végezzük el a fogak végleges alaki és funkcionális helyreállítását. Ezek képesek utánozni a fogaknak a saját színét, így teljesen észrevehetetlenek is lehetnek.

Betétek

Ha a szuvasodás mértéke jelentős, akkor a tömés mellett dönthetünk a betét alkalmazása mellett is. A betét nem a tömések közé tartozik, hanem a fogpótlások közé, mert a fog előkészítésén kívül a munka egyik jelentős része a fogtechnikusoké, akik laboratóriumi körülmények között készíti el a “tömést”.
A foghiányt tökéletesen kitöltő betétet, annak elkészülte után (ami nagyjából egy hét), modern ragasztó segítségével rögzítjük.

Tömések cseréje

Gyártói ajánlás alapján 4-5 évente cserélni kell őket, azonban, hogyha a tömés helyesen van elkészítve és a páciens is megfelelően tisztítja otthon, illetve rendszeres kontrollvizsgálatokon vesz részt, akkor ezeknek az élettartamát akár 10-15 évre is ki lehet tolni.

Tömések előnyei

– Gyökérkezelés, fogeltávolítás megelőzése
– Fogak esztétikai és rágófunkciójának helyreállítása
– Fogszuvasodás előrehaladásának megállítása és további ép foganyag elvesztésének megakadályozása

Segítségre van szüksége? Hívjon minket,

vagy foglaljon online!

Garancia

Mivel úgy gondoljuk tőlünk a legnagyobb elégedettséggel távozik, garanciát vállalunk munkánk minőségére. Ez nálunk a bizalom egyik feltétele. Cserébe viszont azt kérjük pácienseinktől, hogy tartsák be a garanciára vonatkozó szabályainkat.

Az általunk végzett kezelésekre garanciát vállalunk, amennyiben

A páciens megjelenik az éves szűrővizsgálaton, illetve, ha szükséges, a féléves kontrollon és követi az ajánlott gondozási programot

A páciens részt vesz ajánlott időközönként (általában 1 év) professzionális szájhigiénés kezelésen

A páciens szájhigiénéje megfelelő, amennyiben készült fogpótlás, az megfelelően tisztán tartott

A fogpótlás rendeltetésszerűen van használva, kizárólag fiziológiai rágóerőknek van kitéve, amik nem vezetnek a fogmű túlterhelődéséhez.

Tömések: 1 év

Rögzített fogpótlások (Inlay, Onlay, Korona, Híd): 3 év

Kivehető fogpótlások (részleges, teljes): 2 év

Implantátum anyag hiba: 5év

A 24 órán belüli időpont lemondás esetén 5 000 Ft készenléti díjat számítunk fel.

Időpontfoglalás

A fogtömés kezelésünket az alábbi orvosaink végzik.

Cirkonium korona fogpótlást végző orvos

Dr. Komáromy-Poros Gergő

fogorvos | szájsebész rezidens

Cirkonium korona fogpótlást végző orvos

Dr. Nagy Norbert

fogorvos | szájsebész rezidens

Dr. Nagy-Fülöp Réka

fogorvos

Bevásárlókosár